Undrar du något?

Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor.

Kontakta mig →

Nyheter 2018

Nu är äntligen den nya hemsidan sjösatt. Välkommen att titta runt och se om du hittar något som passar dig.

Facebook och instagram

Jag uppdaterar inte här så ofta längre.
De flesta händelser som händer hamnar numer på antingen mitt konto @karinshundservice på Instagram eller på Karins Hundservice på facebook. Välkommen att följa oss där i både träning, tävling, jakt, kurser och event av olika slag. 

Ny familjemedlem

20190609 Idag följde lille Äss (Stjärnglimtens Äss) med hem. Han är son till Arn och ni kan läsa mer om honom på hans egen sida. Välkommen lille vän!

Jaktliga framgångar för Grip

20190505 Äntligen fick jag testa att starta i Öppen klass på B-prov (jaktprov med kallvilt)! När jag stod där och det var vår tur så blev jag galet nervös, vilket är väldigt sällan nu för tiden. Men Grip gjorde det han skulle och på vår livs första provstart i Ökl så får vi ett 1:a pris. Domaren tyckte att det var en perfekt balans mellan det självständiga arbetet och lyhördheten i dirigeringarna. Så himla glad :-)

Grip tar cert

20190427 Detta blev Grips 3:e elit spår. De tidigare har gått riktigt bra men vi har missat lite för mycket i skogen. Det är bara att konstatera att den här våren har varit alltför hektiskt så jag har inte haft varken tid eller ork att spåra så mycket som jag borde eller hade velat. Men den här dagen satt det där det skulle! Han gjorde ett superfint spårarbete, bra lydnad men missade ett föremål i uppletandet. Det räckte dock till 609 p, första certet och klassvinst! :-)

Arn är tillbaka

20190421 Så himla roligt att få köra Arn igen och att han håller! Märker dock att han har ångest när vi kommer till hoppet och landar han lite för nära så väljer han att gå vid sidan tillbaka. Trots detta har vi lyckats ta två nya cert i vår och förhoppningsvis räcker poängen till att få starta på SM i bruks i höst. Vi har fått 591p och 603p vilket ger ett snitt på 597p. Vore så himla roligt att få starta honom en gång till på ett SM. Samtidigt kommer jag inte att jaga fler poäng och vi kommer inte tävla mer i vår så det blir som det blir. Älskar den där hunden och är så glad att vi ens har kunnat prestera så här bra!!! <3

Karins Hundservice goes Instagram!

20180910 Jag har ju förstått att det mesta händer på Instagram nu för tiden. Och eftersom jag kan vara lite dålig på att uppdatera händelser här så tänker jag att ni ska kunna följa mig och hundarna bättre där både i vardag, träning och tävling. 
Så gå gärna in och följ oss där under "Karinshundservice"

Och vips var Grip en elit-hund

180811 Den 11 augusti, bara 4 månader efter vi gjorde apellen, startade Grip och jag högre spår i Skillingaryd. Grip gjorde ett superfint upptag men tyvärr lämnade vi två pinnar kvar i skogen. Men tack vare en fin och stabil lydnad, samt ett riktigt bra uppletande så räckte det ändå till klassvinst med 538,75 p och uppflyttning till elit-klass :-)

Grip blir en högre-hund

180616 Grip tävlade lägre klass spår på Herrljunga BK. Han skötte sig så fint med tanke på den lilla träning han ändå fått. Spåret gick som en dans! Det var en fröjd att gå bakom honom och han löste det jättefint och alla pinnar fick vi med oss.
På lydnaden var han också duktig. Vi hade några missar men känslan var bra, och det andra är sådant som jag tar med mig i framtida träning. Lite handlar om rutiner och förberedelser inför moment och andra saker jobbar vi på men är inte framme. 
Vi avstod budföringen med skott eftersom vi aldrig tränat på det. Däremot la jag honom på platsen och där låg han så lugnt och fint. Han var dock tvungen att spana in skytten men nu klarade han att ligga kvar och bara vrida på huvudet - stort framsteg! Totalt blev det 506,75 p och en 2:a placering.
Tror det kommer bli bra det här!

Grip går från klarhet till klarhet

180422 Grip har  haft några intensiva helger. Vi började med att starta apellen i spår i början av april. Det gick som en dans och han gjorde verkligen allt rätt! Så vi blev uppflyttade och vann med 243 p.

Helgen efter debuterade vi på working test (WT) i Nkl. Även det skötte han finfint! Vi fick 92 p och blev godkända, och därmed uppflyttade till nästa klass. WT är också en så bra tävlingsform för det är mycket skott och kast som inte angår min hund. En perfekt miljöträning och tillvänjning för en ung blivande jakthund.

Så igår var det WT i Skövde. Eftersom vi blivit uppflyttade så valde jag att ändra min anmälan så att vi fick starta i Ökl istället. Han var lite överladdad här och var med skötte sig på det hela taget fint. På några ställen lyssnade han inte på mina signaler på en gång men sedan kom han på att det nog var en bra idé att göra det. Och då löste han uppgifterna fint. Så även här blev vi godkända med 83 p och det räckte dessutom till en 3:e placering :-)
Nu behöver vi ett till för att kunna starta i elit-klass. Det är han dock inte färdig för.

För övrigt så har Arn hållt sig fint! Några kvällar och mornar som han visat lite stelhet och svag hälta men det har gått över nästan med en gång. Så nu har jag kört på honom lite ordentligare i både jakten och lydnaden. Peppar-peppar så känns det som han håller! Nyckeln verkar vara uppvärmning. De gånger han markerat så har jag slarvat - fy matte! Så nu kan jag nog snart tänka mig att anmäla till några elit spår.... ;-)

GRIP
Grip o jag efter WT i Skövde
ARN

Nytt samarbete

180411 Nu när HallåHund byter ägare så har jag ju beslutat mig för att inte hålla fler kurser där under vintrarna. Vägen är för tuff vintertid och det känns lurigt att åka hem på kvällarna på dessa småvägar.

Så nu inleder jag ett nytt samarbete med Kungliga hundar. Det innebär att jag från och med oktober kommer hålla liknande kurser på Göteborgs Hundarena som dem jag hade på HallåHund. Så gå gärna in på deras hemsida och kika om du är  intresserad :-)

Ny ortoped - nya bud!

180209 Eftersom förra ortopedens prognos var så dyster så kände jag att jag var tvungen att ha en "second opinion" av en annan ortoped. Så jag lyckades få en tid idag på Västra. Hans diagnos var helt annorlunda! Han tyckte inte att han var vek i handlovarna, eller hade så mycket artros, eller hade uttöjda ledband....
Så hans råd var att köra på och om han blir stel så ge honom lite rimadyl och fortsätt belasta. Han kunde heller inte se varför han inte skulle kunna tävla igen :-). Detta kändes så klart mycket bättre och ligger mer i linje med min egen känsla eftersom han faktiskt varit haltfri väldigt länge nu.

Så nu kastar vi ortosen, som ju ställt till med en massa elände för Arn, och kör på så ser vi vad som händer. Det blir också rehab i form av laserbehandling och simning. Hoppas att detta funkar!!!

Är Arns karriär över???

180119 Idag var vi hos ortopeden på Blå Stjärnan. Arn blev halt i en handlov i höstas efter ett sökpass och sedan dess har han aldrig blivit riktigt bra. Han blev rätt så bra i höstas men sedan blev han halt igen. Så nu tog vi tag i detta och fick en ordentlig undersökning. 

Röntgen visade att han har uttöjda ledband på baksidan av handloven, där finns en del artros sedan skadan, en överrörlighet och troligen ett rätt rejäl inflammation i dagsläget. Detta innebär att han inte kommer hålla för arbete utan att att staga upp leden ordentligt med en ortos. Det innebär i praktiken att han inte kommer kunna starta igen i varken bruks eller lydnad. Förhoppningsvis kan han ändå leva ett aktivt liv med sin ortos och kanske kunna jaga en del i höst i alla fall. 
Men det här känns verkligen riktigt sorgligt! Hade ju trott och hoppats att han skulle ha i alla fall ett par år kvar på tävlingsbanorna. Vi hade ju så många planer för i år.... :-(

Debut startklass med Grip

171118 Så har lill-fisen Grip blivit lydnadshund också. Vi tävlade i Orust inomhushall. Där är väldigt roligt så han var verkligen på tårna. Som tur var höll han ihop fint i momenten vilket ledde till en prestation på 192 p och därmed får vi starta i klass 1.

B-prov Nkl med Grip

171003 Idag har Grip gjort debut på B-prov. Det var inte ett helt igenom välarrangerat prov och för en ung hund så blev störningarna lite för svåra ibland. Men jag är supernöjd med Grips insats. Han bar in allt vilt, han lämnade allt i hand (trots att kastaren i båten samtidigt rodde in till land och la till alldels intill), jobbade superfint och uthålligt i söket som var JÄTTESTORT och där han var utom synhåll det mesta av tiden. 
Till slut blev det ett 2:a pris. Det vi "åkte" på var att han inte var helt i hand vid sidan, vilket berodde på att störningarna blev för svåra, så det jobbar vi vidare med.

Bruks-SM i Skutskär

170825-26 För tredje året i rad har Arn och jag tävlat Bruks-SM i spår. Det började inte så bra med bakspår och missad pinne i spåret. Det visade sig dock inte så illa som jag trodde då 80% hade fått bakspår. På uppletandet lyckades vi få in de 4 föremålen i den svåra rutan och plötsligt var det lite match igen. Inför söndagens lydnad så startade vi som nr 10 (omvänd resultatordning med det bästa resultatet från lördagen går ut sist). Då låg vi på 18:e plats. Men efter en riktigt väl genomförd lydnad så avancerade vi i resultatlistan och slutade på 10 plats.
Summa summarum så känner jag mig jättenöjd med vår prestation i år :-)

Dagen då jorden stod still!

20170725 Nu kom den dagen som jag fasat för så länge! Dagen då jag tvingades säga farväl till min älskade Zac. Jag trodde verkligen att han skulle leva för evigt. Andra hundar dör och går vidare, men inte han....
Det blev trots allt ett mycket fint avslut. Puffen, mitt ex, och min mamma var med hela dagen. Det var verkligen Zacs dag! Vi började dagen med en morgonpromenad och frukost. Sedan fick alla hundar ben i trädgården. Zac gillade verkligen dagarna då vi är hemma och han kan ligga på gräsmattan eller altanen. Han blev också jätteglad när mamma och Puffen kom. Sedan åkte vi ut i skogen och tog en riktig skogspromenad. Han fick bada, simma och leta boll. Sedan var det dags. Vi tog det slutgiltiga beslutet när vi var i skogen. Han hade jobbigt med sin bakben när han började bli trött och gick mycket bakom oss.

Måste säga att Aleveterinären är helt fantastiska! Vi kunde köra runt på baksidan, Zac fick sin lugnande spruta i bilen. Han var helt lugn och avslappnad. Säkert var han ganska trött och slut så han tyckte det var skönt att slippa kliva ur. När han fått sprutan så slickade han mina tårar, och la huvudet på min axel och där somnade han. Sedan kom djursjukvårdaren ut och avslutade allt i bilen. Då satt jag med Zacs huvud i mina händer under tiden. Det gick så lugnt och fint och var över på bara någon minut.

Vila i frid älskade hund och tack för alla år du gett mig och Arn!!!

Tävlingssäsongen är igång!

170409 Nu har vi gjort 4 tävlingar i elit spår, 2 i Götene förra helgen och 2 i Skövde den här helgen. Vilken makalös liten hund jag har i Arn!!!
Vi värmde upp i Götene med ett mediokert resultat på 555,5 p. Vi missade hela två pinnar i spåret och fick bara med oss tre föremål i uppletandet. Däremot bjöd han på en stabil lydnad och den har sedan hängt med oss.
På söndagen gick det bättre. Förutom ett retligt bakspår så gick det riktigt bra och vi fick ändå med oss 600 p och ett nytt cert.
I helgen var det sedan dags igen i Skövde. På lördagen lämnade vi en pinne kvar i skogen men i övrigt gjorde han ett jättebra jobb och vi fick ihop 594p, cert och pris för dagens bästa lydnad. Jag var sjukt nöjd med spårupptaget då det gick åt vänster och vi ändå fick upp det åt rätt håll. Arn har en förkärlek för att välja höger....

På söndag gick det galet bra i specialen! Fullt i både spårupptag och spår, samt 9,5 och 9.5 på uppletandet. Dock var han het som en tok på lydnaden och vi fick lite avdrag för gnäll men ändå gjorde han en grym lydnad och 10:orna haglade! Sedan hände det mest osannolika man kan tänka sig - han reste sig på platsliggningen!!! Vad hände???
Jaja, det som hänt har hänt och trots detta så fick vi ihop 609p så jag är ändå jättenöjd med vår insats under dessa båda helger. Får se om detta räcker nu till ett SM-kval. Dessa resultat innebär att vi har 604,5 p i snitt och vi har avancerat i kvallistan från plats 65 till topp 10 på en dryg vecka :-)
Älskade lilla guldhund!!! <3

Arn har blivit pappa!

140331 Natten till idag föddes Arns första kull. 7 st välskapta och jämna fina små valpar. Det blev 4 tikar och 3 hanar - en perfekt fördelning. Man hittar dem på kennel Stjärnglimtens sida på facebook. Och mamma Vimla mår jättebra och är en perfekt mamma :-) <3

Nytt år

170203 Vi har haft en väldigt lugn höst och vinter rent träningsmässigt, vilket varit väldigt skönt! Inte en enda tävling och inte så mycket träning heller. Visst har jag börjat pilla lite mer med Grip i framför allt jakten och lite i lydnaden men så mycket mer är det inte. Detta har nog varit välbehövligt framför allt för mig!

Det vi dock har gjort är att Arn och jag har varit med på ett antal andjakter och en och annan fasanjakt. Detta har varit riktigt kul och Grip är superfin i vilthantering och känns mycket lugn och stadig. Han är helt annorlunda än Arn i det avseendet. Arn är dock jätteduktig och har verkligen växt med uppgiften som fågelapportör.
 
Zac hänger med. I april blir han 12 år och jag känner en oerhörd tacksamhet att jag fått ha honom så länge. Han börjar bli lite svajig bak och jag ser att det är jobbigt för honom att lägga sig ibland. Men han går med på de allra flesta promenader, leker gärna med Grip och vill absolut inte bli lämnad hemma. Får han bara lite vilodagar då och då så är han en riktigt pigg pensionär.
 
Nu blickar vi dock framåt mot våren. Kurserna på Hallå Hund har dragit igång med buller och bång och snart börjar kurserna i Bur också. I vår har jag dessutom ett nytt uppdrag på Flygflottiljen i Såtenäs där jag ska hjälpa dem att träna deras 3 hundekipage så att de klarar behörighetsprovet och blir duktiga och dugliga patrullhundsekipage. Känns mycket roligt, inspirerande och utmanande!

Nordiska mästerskapet i Norge

160914-16 Vi började redan på onsdagen med landslagsläger på Backamo. Det var en riktigt bra uppladdning och så himla kul att lära känna alla lite bättre. Superdagar! På onsdag kväll kom veterinären och gav de sedvanliga avmaskningstabletterna som hundarna måste ta innan man åker till Norge.
Redan på natten till torsdag så reagerade Arns mage och jag var tvungen att springa ut mitt i natten. På torsdag åkte jag till veterinären och köpte på mig dietmat så att vi skulle klara helgen. Han fortsatte vara lite svajig men ändå rätt okay.
På fredag morgon drar vi iväg till Norge. Väl där så är det veterinärbesiktning - ua. Sedan blir det invigning, träning på lydnadsplanen och på kvällen kamratfest i ett Vikingahus.
På fredag morgon börjar så tävlingarna. Arn sköter sig riktigt bra under dagen. Han spårar kanon, får med sig alla pinnar men tar dock bakspår (det går troll i detta nu!!!) Som tur var är inte bakspår lika dyrt på nordiska som på vanliga brukstävlingar. På em är det dags för lydnad och den sköter han kanon. Så efter första dagen så ligger vi på fjärde plats.

På kvällen är det dags för bankett. Vi blir hämtade med taxibuss och åker till en jättefin och trevlig middag med alla tävlande och alla domare mm. När vi sedan kommer hem, ca 4 timmar senare, så har Anr haft världens magras. Han har bajsat säkert 4 gånger på hotellrummet - stackars hund! Går ut med honom och han bajsar ett par gånger till. Heléne fick äran att städa hotellrummet - stort tack för det! Natten är sedan lugn och klockan ringer redan kl. 6.

Vi har samling inför dagens spår redan kl. 7.30. På morgon bajsar han en gång och det ser lite bättre ut så jag tänker att vi kör. När vi kommer till samlingen så sätter han sig igen, lite lösare. Vi åker ut till spåren och medan domarna tittar var upptaget är så hinner han sätta sig en gång till. Den här gången är det blodblandad liten diarré. Trots detta så spårar han superfint (dock bakspår även den här gången) men det känns som att hans ork och koncentration inte riktigt räcker till och vi får bara med oss 3 pinnar (av 7) plus slut. Vi kom ändå runt så jag känner mig ändå jättenöjd!!! Innan jag har satt in honom i bilen så har han hunnit sätta sig och försöka bajsa ytterligare två gånger. Han mår pyton!

När vi kom tillbaka till tävlingsplatsen så fick jag tag på prokolin som han fick tillsammans med lite dietmat, massor med vatten och sedan ett par timmars vila i bilen. När jag sedag tog ut honom kändes han lite piggare, bajsade inte så jag tänkte att jag kör uppletandet också. Detta går han ut och gör alldeles strålande! Han hämtar 4 föremål på kanske 3 minuter och vi fick 9-10 i betyg. Vilken revansch! Kändes som ett bra avslut även om de missade pinnarna gjorde att vi rasade i resultaten. Svenska laget tog dock silver i spår, mycket tack vara duktiga Pirjo med Rocket som tog guld.

Sverige hade många fina svenska framgångar med guld i skyddet genom Anna Lindelöf, silver i sök genom Johnny Lundquist, silver i IPO genom Patrik Karlsson och guld i rapport genom Annika och Ronny Hansson.
Stort GRATTIS allihop till fantastiska prestationer!

SM i Borås

20160826-28 Det var inte vårt SM i år! Vi började bra med fullt på platsliggningen. Spåret gick riktigt bra även om vi ännu en gång fick bakspår (dags att ta tag i det ordentligt). Men på lördagens uppletande kändes han väldigt märklig. Han ville inte riktigt gå ut, han var frågande, fastnade i ett område nära osv. Jag kände inte alls igen honom och det gjorde ingen annan heller. Detta gjorde att vi rasade ner i resultatlistan inför söndagens lydnad och startade som nummer 7. Även här kändes han mycket märklig och var okoncentrerad, missade alla avslut i momenten, gnällde massor och som avslutning så kraschade han in i hindret. De som såg det tyckte att han halkade i gräset på återhoppet. Totalt slutade vi på plats 22 och med bara 525,75 p.

Efter SM så har jag gått igenom honom ordentligt. Vi har varit hos veterinären och kollat bl a borelia och anaplasma men han har inga infektion eller andra konstigheter. Sedan har Annika Falkenberg gått igenom honom och hon hittade en del spänningar i diagonalen men inget som skulle kunna förklara hans ändrade beteende. Så egentligen har jag ingen aning om vad problemet var och jag kan bara spekulera. Så nu har jag bestämt att lägga SM bakom mig och istället siktar vi framåt mot Nordiska i september. Alla måste kunna få göra en dålig tävling ;-)

Spännande höst

160806 Arn och jag har en spännande höst framför oss! Vi börjar sista helgen i augusti med att åter få tävla SM i spår. I år går det i Borås så det blir ju nästan hemmaplan. Hoppas att det kommer många som vi känner.

Tre veckor senare är det dags för Nordiska mästerskapet i Norge. Vi har äran att få representera Sverige i landslaget i spårhundsgruppen. Spåren är 2 km långa i två dagar så nu ligger vi i hårdträning för att få tillräckligt med spårkondition tills dess.


Men innan dess blir det anjaktspremiär den 21 augusti. Det var likadant förra året och det visade sig ju vara en bra uppladdning inför SM så vi kör på det konceptet även i år ;-).

Min lille nya valp Grip blir 5 månader idag. Han är en otroligt go, lättlärd och behaglig liten valp. Men han besitter också fina retrieveregenskaper som att hålla fint, gilla att bära, kommer med allting till mig, spontan på vilt och lugn och stadig. Han är en helt annan sort än Arn, alltså betydligt lugnare, men alla egenskaper finns där. Det känns lite ovant men jag försöker att njuta av den här fina lilla valpen jag har fått <3

Högre sök

160605 I stekande sol så gjorde vi vår debut i högre klass i sök. Det var en mycket trevlig och välarrangerad tävling på Lerums BK. Det som gjorde den speciell var att alla klasser hade sina sökbanor på gångavstånd från klubben så det blev en otroligt trevlig dag!
Arn skötte sig dessutom superfint i värmen. Vi började med söket där vi fick 9,5-10 i betyg. Han går verkligen som en klocka! På uppletandet så gjorde han första skicket som ett sökslag men sedan kom han på vad han skulle göra. Han tog in de 3 föremålen på under 4 minuter så det var 10-10 i betyg där. På lydnaden sedan skötte han sig också bra. Hamnade snett i framåtsändandet och blev lite lång i andra sträckan men på det hela taget är jag jättenöjd med hans lydnad. Totalt fick vi ihop 569 p och vann klassen. Så nu kan Arn titulera sig elithund även i sök :-)!

Välkommen Grip

160510 Idag har jag och mamma varit i Sunne och hämtat hem min lille valp Grip. Det blev en golden den här gången också. Vill ni läsa mer om honom kan ni gå in på hans egen sida under "Mina hundar".

Lägre sök

160326 Idag har Arn och jag debuterad i lägre klass i sök. Arn visade att han inte bara är en spår-, jakt- och lydnadshund utan även en sökhund. Vi fick 10-10 i betyg på sökarbetet och mycket fina vitsord. Bl a tackade domarna för uppvisningen och den ena domaren tyckte till och med att vårt sök höll SM-kvalitet. Fantastiska lilla hund!! <3
Lydnaden skötte han riktigt fint. Som vanligt var han lite het och trängde lite i fria följet. Framförgåendet har vi ju fått damma av, var ett tag sedan sist, men det gav ändå 7-8 i betyg. Sedan radade han upp ett helt gäng fina moment och vi fick totalt 281,25¨p på lydnaden (av 300p).
Jag valde att avstå budföringen (av ren lathet så har jag inte orkat lära in den....) vilket gjorde att totalen blev 581,25 p, en andra placering och så uppflyttad till högre förstås ;-)

Brukslydnad på Lunds BK

160313 Fre-sön var jag, tillsammans med Anders Kjernholm och Karin Fischer-Kristiansson, inbjudna som instruktörer på Lunds BK:s lydnadsläger. Anders och Karin hade varsin lydnads-lydnadsgrupp och i min grupp handlade det nästan uteslutande om bruksmomenten.
Det var en otroligt trevlig, om än kall, helg som var mycket välorganserad. Fantastiskt lyxigt att få bo på hotell dessutom :-)

Petipas kennelträff

160226-27 Den här helgen har jag stiftat nya bekantskaper när jag varit instruktör på ett kennelläger för korthårscollie i Kyrkekvarn. Detta var en väldigt trevlig upplevelse då människorna var otroligt varma, välkomnande, lättsamma och intresserade. Hundarna var käcka och arbetsbara. Detta är en av få raser där jag tycker att tikarna är snyggare än hanarna. Det fanns ett par "blåa" tikar som var riktigt fina att titta på och dessutom väldigt trevliga i träningen, en sådan kanske.... ;-)

Lydnadskurs för finska Christa i Kyrkekvarn

160211-12 Jag hade blivit inbjuden att vara åhörare när Christa kom och skulle ha lydnadskurs på Kyrkekvarn för flera av våra landslagsdeltagare. Christa är flerfaldig världsmästare i lydnad och åker runt i hela världen och tränar landslag i lydnad. På plats fanns bl a Diana Samuelsson, Helena Lindholm och Karin Fischer-Kristiansson. Det var otroligt roligt och inspirerande att få se dessa duktiga ekipage träna och se vilka problem de brottas med.
Roligt också att se och lära sig mer om de nya momenten och hur de går till. Kändes kul med lydnaden igen och kan hända vi får se till att damma av oss och köra lite lydnad när de nya momenten kommer 2017 ;-)

Summering 2015

Nu är 2015 över och vi har just firat nyår och det är den 2 januari - tid för reflektion!
Året har på många sätt varit överväldigande för mig och Arn. Vi började året med ett par lydnadstävlingar i elit klass. Dessa gjorde han på ett utmärkt sätt och i februari fick han titeln Svensk Lydnadschampion.

Målet för året var att ta sig till bruks-SM och det gjorde vi, faktiskt utan större problem. Under hela våren och sommaren tränade vi dessutom en hel del sök. Han lärde sig gå tomslag och ta sin lösrulle riktigt bra. Under sommaren var vi på sökläger både på Kind och hos Heléne i Årjäng. Många tyckte det var en märklig uppladdning inför SM i spår, men för mig var det nog ett sätt att behålla fokus på att göra det som är roligt. Vill inte att hundträningen ska bli gravallvarlig och totalt resultatrinriktad, vilket ju är lätt hänt när man tävlar så mycket och tycker det är kul. Strax innan SM så var vi dessutom med på vår livs första andjakt. Kan i ärlighetens namn säga att nervositeten inför det var betydligt större än den var inför SM!!! Hade ju ingen som helst kontroll!
Nåväl, SM gick ju riktigt bra och resultatet blev ett silver. När jag ändå var i farten så tävlade jag även i Lilla Edet och i Trollhättan. Formen höll i sig och i skrivande stund så är vi även klara inför SM 2016.
Hösten tillbringade vi till stor del i Varberg på andjakterna - så himla kul! Läs mer om det i de andra uppdateringarna längre ner.

Och härom dagen kom SBK:s Årsbästalistor. Där visade det sig att vi kommit på andra plats som årets spårhund, endast slagna med 0,15 p. Vi hade i snitt 613,35 p vilket känns helt fantastiskt! Under året gjorde vi totalt 8 spårtävlingar varav SM var en. Vi tog 7 cert och hade 5 tävlingar över 600p. Vilket år!

För Zacs del har det varit en ganska turbulent år. I början av året ådrog han sig en bogskada. Som tur läkte den riktigt bra och i maj gjorde vi får sista KFÖ (KrigsFörbandsÖvning) tillsammans och Zac var då 10 år fyllda. Han skötte det jättebra och jag kan inte säga att jag märkte av hans ålder - gammal är ändå äldst :-)!

Under sommaren fick han en ny klofraktur. Inte heller den här gången läkte den ordentligt och vid operation nummer två så amputerades även den här tån. Detta innebär att han är en tå kort på varje framben. Han återhämtade sig fint och hade ett par riktigt bra och pigga månader innan det var dags igen. En ny klofraktur i december! Den här gången var det en sporre på höger fram. I samråd med veterinären beslutade vi att amputera den med en gång. Detta läkte utan bekymmer och nu är han är pigg och glad pensionär igen.

Måste säga att han har ett fantastiskt humör och en oerhört styrka. Trots allt han går igenom så är han lika vänlig, positiv och förtroendefull, man blir riktigt rörd. Han fyller 11 år i april och än så länge är han pigg och glad och går med på alla promenader. Han får sina ryck och ska leka med Arn och bita i kopplet. Jag hoppas att han får vara med oss länge än!
Nu blickar vi framåt, och går mot ett spännande 2016! För Arns del innebär det ännu ett SM, ännu en andjaktssäsong och förhoppningsvis lite starter i sök. Ska bli jätteroligt!

Årets sista jakt

151203 Flera veckor och flera jakter har gått sedan jag senast skrev om vår livs första andjakt i augusti. Mycket har hänt sedan dess. I höst har det blivit 11 jakter för vår del och det har verkligen varit fantastiskt bra att ha flera så det inte blir så långt mellan gångerna, de nya kunskaperna hinner landa och man kan prova igen efter någon vecka eller två.

Arn har verkligen utvecklats från en trevande nybörjare till en duktig och självsäker viltfinnare som hittar och hämtar fåglar, döda som levande, med stor passion och stort självförtroende. Vi har fått prova våra färdigheter i praktiskt arbete vilket ju ställer helt andra krav än när man tränar för sig själv hemma på ängarna. Dock har vi fått några riktigt fina långa dirigeringar där han valt att lyssna på mig och också fått utdelning. Detta har gjort att jag upplever att vi verkligen löser svårigheterna tillsammans även om avstånden ibland är väldigt långa. Han väljer verkligen att försöka förstå vad jag menar för att lyckas lösa uppgiften.

Efter denna första säsong är jag än mer biten av jakten och att få ägna mig åt den. Har dock börjat inse, och acceptera att Arn aldrig kommer bli helt tyst även om han blir tystare. Så några B- eller A-prov kommer det aldrig att bli. Men en eller ett par säsonger till så kommer han vara en fantastikt duktig och tillförlitlig apportör på jakterna. Och trots allt är det ju det som räknas :-) <3

Elit spår Trollhättan

151004 Årets sista tävling, Elit spår i Trollhättan, gick som smort! Arn gjorde en helt fantastisk insats och vi fick ihop 626,75 p vilket är helt galet bra! Vi vann dagens tävling och med dessa fina poäng så är vi troligen klara för Bruks-SM 2016 :-)
Det innebär att vi kan ägna oss åt andra saker i vår, sök t ex ;-)

Bruks SM 2015 i Malmö

150828-30 Vi hade ju som sagt kvalat till SM i spår i Malmö i år. Nu var det dags! Min goa mamma åkte med mig ner med husvagnen redan på onsdag så vi hade gott om tid att komma iordning och reka lite på tävlingsområdet.
På fredag började vi med veterinärbesiktning, lottdragning och platsliggning. Allt gick bra. Han låg så fint och hade fullt på platsen.
På lördag morgon fick vi börja med spår. Klockan 7 skulle vi vara på samlingsplatsen i Veberöd. Där fick jag startnummer 3 i spåret. Jag släpper på honom, han går spikrakt ut, stannar upp vid spåret, gör en jättefin analays och väljer klockrent bakspår....! Fan! Men jag har lärt mig tidigare att mycket kan hända trots bakspår så jag släpper snabbt den tanken. Vi tar oss sedan runt spåret på 20 minuter och med alla pinnar med oss - Yes!!!

När vi kommer tillbaka sedan är det dags för uppletandet. Mycket svår ruta vid havet med sanddynor, gräs och vass. Ingen hund hade dittills tagit in alla fyra föremålen och nollorna och femmorna haglade. Jag går in och det står massor med publik runt den inhägnade uppletanderutan. Gör som jag brukar och går upp och skickar ut honom på vänsterkanten först. Sedan står jag med händerna i fickorna och låter Arn göra jobbet, vilket han också gör på ett helt fantastist sätt. Som första hund på SM så plockar han in alla 4 föremål och det på under 4 minuter. Vilket jubel det blev! Gissa om jag var stolt då!! Plötsligt hade vi tagit igen de förlorade poängen på bakspåret då mina konkurrenter inte fick mer än betyg 5 här och vi hade 9 :-). Härligt!

På söndag skulle vi sedag göra lydnad i resultaordning med de som hade högst poäng med sig från lördagen gick ut sist. Vi låg då på delat tredje plats. Vi var 3 st med 350p, en med 354,5p och fjolårets vinnare på 362p. Eftersom vi hade sämst i huvudmomentet av oss tre på samma poäng så fick jag börja i vår sista grupp. Det var inte helt lätt. Samtidigt körde nämligen sista hunden i sökgruppen, Heléne och Vinna, sin lydnad i ringen jämte och applåderna och jublet där visste inga gränser. Detta fick jag mitt i alla mina moment. Tack och lov för störningsträningen vi gjort på Väla ett par veckor tidigare för han brydde sig inte ett dugg om detta. Däremot hörde han mig inte när jag skulle kalla in honom för inkallning så jag fick ett dubbelkommando där. Lite synd. Men annars gjorde han en riktigt fin lydnad på 267 p ca och de andra fick något att jobba på. De två efter mig på samma poäng gjorde något sämre ifrån sig så plötsligt låg jag på tredje plats. Nummer två, Karin o Snikke går in och gör ett jättefint program. Trodde de hade vinsten i en liten ask men då händer det som inte ska hända. Snikke halkar på stegen och hoppar ner vilket gör att de får 0 i betyg och plöstligt ligger vi på andra plats. Förra årets vinnare går in och gör en fin lydnad även de och den kan vi inte slå så vi slutar med andra ord som tvåa på årets SM! Det var ju rafflande spännande in i det sista eftersom det var så jämt och inget var givet men vi kom så långt.

Känns helt fantastiskt och overkligt att vi tagit en Silvermedalj på vårt livs första bruks-SM. Så jäkla stolt över min lilla Guldhund Arn!!!

Andjakt - vårt livs första

150821 Äntligen har vi haft chansen att få komma med på riktig andjakt. Det är ju detta vi tränat för nu under drygt 4 års tid. Jag var duktigt nervös innan, är ju nybörjare på detta och hade många farhågor. Tänk om jag hamnar ensam med skyttarna utan annan hund i närheten, tänk om Arn inte tar skadeskjutet (skammat), tänk om jag måste avliva dem själv....
Allt detta hände sedan på första såten!!! Vilken start! Jag blev utkörd med båt tillsammans med två skyttar till en liten halvö kan man säga. Det första som händer när jakten startar är att det trillar ner en skammad and en bit ut i vattnet. Jag skickar Arn som markerar fint men när han kommer ut till den och upptäcker att den rör på sig så vägrar han ta den. Det är som han tänker att "men den rör ju på sig, fy vad läskigt". Han vägrar helt enkelt hämta den! Jag känner ju dock att den måste bara in! Så till slut stövlar jag själv ut i vattnet med mina redan blöta kängor (hade trampat ner i vattnet redan när vi klev i båten så jag fått tömma kängorna och krama vattnet ur strumporna). Upptäcker dock att det är lerbotten så jag skjunker ner ända till låren men jag lyckas få in den stackars fågeln. Sedan blir jag ju då tvungen att avliva den vilket inte var helt lätt. Skyttarna har betalat den här jakten och det är mitt jobb som hundförare att sköta detta så det är bara att bita ihop. Efteråt så gör jag lite plockövningar med den med Arn så att han vet vad vi ska ägna oss åt. Sedan går det lite bättre.

För att göra en lång historia lite kortare så får han in några änder och den sist skjutna är också skadad och jag ser att benen rör sig på den ute i vattnet. Men då bestämmer Arn sig och tar den i ett stadigt grepp och simmar in till mig. Så stolt jag kände mig då! Sedan kunde jag även skicka in honom i vassen på en annan som försvunnit in där och den hittar han också. Gissa hur skönt det kändes att kunna redovisa att skyttarna skjutit 7 fåglar och vi har alla med oss hem :-)
Nu ska vi ladda för SM men senare i höst är det dags igen ;-)

Sök i Årjäng

150730-0802 ...sedan var det dags för Helénes läger i Årjäng. Där lyckades jag trycka in ett spår en kväll också, det är ju trots allt det vi ska tävla i på SM. Här var tempot aningen lugnare eftersom vi bara körde ett pass sök på dagen. Istället fick jag ett par riktigt bra pass med uppletande och riktigt bra lydnadsträning med nya människor och på nya planer. Känns bra!

Kindslägret

150718-24 I och med att jag i år skaffat husvagn så kunde jag äntligen få åka med på läger i sommar. Så först ut var Kindslägret där vi körde sök en hel vecka med Turid Stavn som instruktör. Jättebra men väldigt slitigt och långa dagar i skogen. Vi hann med 8 sökpass, 3 lydnadspass och 1 tävlingsmässigt uppletande. Det var extra roligt för jag hamnade i en väldigt bra grupp med många rutinerade och duktiga förare vilket gjorde att vi hade en hög nivå på träningen och diskussionerna, alla var delaktiga. Arn skötte sig fint och det känns som han börjar få ordning på sina framslag och fått med sig många nya erfarenheter i form av tomma legor, nedgrävda legor, dolda, helt öppna mm.
Riktigt bra intensivtränig inför framtiden :-)

Foggens kennelläger

150702 Under en dag på Foggens kennelläger var jag där som lydnadsinstruktör i natursköna Karlsborg. Det var lite speciellt att vara instruktör för där är oerhört många duktiga hundförare men massor av egen kompetens och erfarenhet. Det var i alla fall väldigt trevligt och inspirerande och de verkade nöjda :-)

Apportera för livet

150627-28 Så var det dags för årets stora event och Working Test "Apportera för livet" där alla intäkter oavkortat går till cancerfonden. Man till och med anmälde sig via cancerfondens insamlingssida. Det blev ett mycket lyckat arrangemang med ca 200 000 kr till forskningen - imponerande!
På lördagen var det lagtävling och då var jag funktionär i vår "Vassrugge- och Kopparhultsruta". På söndagen var det individuell tävling i Ökl och Elit och då startade vi. Det har ju inte blivit så mycket jaktträning i år men jag tycker ändå vi skötte oss riktigt bra. Han klarade en supersvår lååång markering där mer än hälften av elithundarna nollade och den gjorde att vi klättrade i resultatlistan. På två dirigeringsstationer var han dock lite olydig och ville inte riktigt lyssna på pipan och det kostade många poäng men vi löste alla uppgifter och hade poäng på samtliga stationer. Tror att det vara var totalt 6 eller 8 hundar som hade det av 42 startande.

Till slut landade vi på en delad 5:e plats och jag är supernöjd med den lille gossen!!!
Tack också till Ingrid Åkerström för det fina bildkollaget :-)

WT i Kilanda

150528 Dags att sadla om lite! Nu har vi kört så mycket elit spår så det kändes lite kul att göra något annat. Så då anmälde jag oss till SSRK:s Working test i Kilanda. Det var 5 stationer av varierande svårighetsgrad. Arn var lite väl överladdad på några ställen men löste alla uppgifter trots allt och vi kammade hem 82 p och ett första pris. Tror vi hamnade på 7:e plats ungefär av 17 startande. Känner mig jättenöjd med tanke på den ringa träningsmängden i jakt under våren :-)

Elit spår Kungälv

150502-03 Kungälv hade sin årliga stortävling med en delad tävling där vi fick börja med spåret på lördag och lydnad och uppletande på söndag. Den här gången hade han huvudet med sig i upptaget och plockade framspår. Fick ett litet avdrag för att han inte bestämde sig direkt men det var helt okay. Sedan spårade han som en klocka och vi fick med oss alla föremål.

På kvällen underhöll jag middagsgästerna på klubben genom att hålla ett kort litet föredrag om skillnader och likheter mellan hund och varg. Det kändes som det blev uppskattat :-)

På söndag var det dags för lydnad. Jag var sist ut den dagen så jag hade gott om tid att förbereda oss och värma upp. Vi gjorde en bra lydnad även den här gången även om den inte var riktigt lika bra som på fredagen i Borås. Vi hade en retlig miss på hoppet där han slog i rejält på återhoppet vilket renderade i betyget 8-6,5, där brukar vi normalt sett ha 10 i betyg. Trots detta blev det i snitt 278,25 p på lydnaden!

Uppletandet gick på en äng vilket jag var lite orolig för eftersom han har en tendens att springa alldeles för mycket. Men faktum är att han höll sig riktigt fint i rutan. Vi hade vinden i ryggen så att han gick lite utanför var helt okay, annars hade han inte fått med sig de som låg på djupet. 4 föremål på 3,10 min, dock avdrag för lite tugg 9-9.

Summan den här dagen blev om möjligt ännu bättre; 618,25 p!!! Så i skrivande stund ligger vi på 5:e plats på kvallistan och vi är definitivt med till SM i Malmö i augusti :-)

Elit spår Borås

150501 Dagen började inte så bra för Arn var helt överladdad (han hade ju varit bortlämnad i 5 dagar då Zac och jag var på KFÖ) när jag skickade ut honom på spåret så han valde bakspår. Sedan gick det i ett rasande tempo, sprang över första pinnen som jag såg, stannar upp och markerar pinne 2 men spårar vidare. Då blir jag faktiskt lite sur på honom och efter det skärper han till sig och plockar alla pinnar. Jag känner mig dock rätt övertygad om att vi gått över någon i början för det kändes långt mellan de första pinnarna. Så redan under spåret så går jag och funderar på om vi verkligen ska genomföra hela tävlingen. Väl i slutet visar det sig dock att vi har alla pinnarna med oss :-). Så med andra ord bestämmer jag mig för att göra lydnaden.

När det är vår tur på lydnadsplanen så går vi in och jag vet inte vad som händer men vi gör verkligen en förkrossande bra lydnad! I snitt har vi 285,5 p och den ena domaren har gett oss 292p - helt fantastiskt! Uppletandet gör han också superbra. En dubbel-10 där och tiden 3,50 minuter.

Totalt sett räckte detta till vårt bästa resultat i karriären med 611,5 och ytterligare en liten klättring i kvallistan inför årets bruks-SM.

Zacs sista KFÖ

20150423-26 Den här helgen gjorde Zac sin sista KFÖ. Tycker själv att det är häftigt att han kunde vara med och orka delta trots att han fyllt 10 år. Vi började helgen på Remmene skjutfält i Herrljunga där alla Elfsborgsgruppens ekipage skulle göra funktionskontroll. Man bedömde både hund och förare på en patrullstig där det ingick vind, ljud och spårupptag. Som förare bedömde man bl a taktik, uppträdande på stigen och tecken till gruppen. Vi var totalt 19 ekipage som genomförde den här kontrollen och faktum är att jag och Zac var ett av få som blev godkända - Zac får sluta med flaggan i topp! :-)

Som avslutning på helgen så blev Zac framkallad på den stora bataljonsuppställningen för att motta bataljonschefens utmärkelse. Sedan fick han dessutom motta en utmärkelse av vår kompanichef där det står att han är "hedersmedlem i Carlstens kompanis veteranförening" (se bilden). Fantastiskt att en hund får all denna uppmärksamhet! Helt klart är att han kommer vara saknad på kompaniet men någon gång måste man ju få gå i pension :-) <3

Elit spår i Skövde

150411-12 I två dagar har vi tävlat elit spår i Skövde. Till att börja med måste jag tacka Skövde BK för ett otroligt väl genomfört arrangemang och deras stora gästfrihet!
Dag 1 drog vi startnummer 6. Vi började med spåret, gjorde ett riktigt bra upptag men missade en pinne i spåret. Lydnaden kändes bra! Han hade helt rätt känsla hela vägen men däremot hade vi lite små missar bl a i krypet där han var uppe lite i svängarna. Onödigt avdrag för islag på hoppet och han är fortfarande lite långt ut i framåtsändandet även om det är MYCKET bättre. Uppletandet var i en svår ruta där det vänstra hörnet låg nästan ute vid vägen och jag lyckades inte få ut honom hela vägen och missade också ett föremål där. Totalt sett gjorde vi ändå en helt okay tävling men poängen räckte "bara" till 573,25p.

Dag 2 drog vi startnummer 2. Fick fick ett jättefint spår där vi körde en repris på lördagen, alltså framspår men missade en pinne. Vi är inte vana att spåra i så hög vegetation som blåbärsris och ljung är och där pinnarna sjunker ner till marken. Så på det hela taget gjorde han riktigt bra ifrån sig där.
Sedan var det dags för lydnad och där slog vi till med en riktig kanonlydnad! Snittet blev 277,5 p vilket är riktigt bra. Vi hade klart bästa lydnaden för dagen. Trots detta så finns det lite småsaker som vi fortfarande kan bli bättre på känner jag.
Idag hade vi också bättre flyt i uppletandet så vi fick med oss att fyra föremålen och en dubbel-10 i betyg. Totalt blev detta 606,75p och i och med det så har vi ett snitt i kvallistan på 605,13p och står på 11 plats i dagsläget. Det är dock mååånga tävlingar kvar och många duktiga ekipage som ska tävla och som kommer förbättra sina resultat. Men det känns som vi har goda chanser att komma med till SM trots allt. Han är otrolig den lilla hunden!

Elit spår i Götene

150329 Årets första elit spår skulle vara en avstämning för att kolla formen. Formen visade sig vara väldigt okay och vi slutade på 603,5 p! Fantastiskt kul! Vi hade fullt på spåret men däremot en retlig 7-7 på uppletandet. Han missade ett föremål vilket inte har hänt tidigare så där har vi ju viss förbättringspotential.
På lydnaden var han grym! Det enda var att han inte kändes helt med i fria följet. Det kändes som att han hela tiden var i något annat moment. Han gjorde det han skulle men med dåligt fokus och dålig precission vilket också bara gav 7-7 i betyg. I övrigt var det mest 9 och 10 vilket gav totalt 271,5 p på lydnaden - helt grymt!!!
Så kan vi göra en sådan här bra tävling till, helst något bättre så får vi en plats till SM 2015. Hoppas, hoppas.... Håll tummarna alla!!!

Elit lydnad på Orust

150207 Tävling i Buahallen på Orust! Trots rejäl promenad innan så var han rejält taggad. Vår stackars tävlingsledare hade dessutom ramlat och slagit i ryggen vilket gjorde att det blev långa väntetider mellan momenten, vilket i sin tur gjorde att vi fick inte lite gnäll här och var där vi inte brukar ha det. Den här gången hade vi en förarglig nolla på hopp-apport. Han har tyckt att återhoppet med metall i munnen är lite jobbigt och den här gången så var den dessutom skramlig. Det gjorde att han tappade den, tog upp den, såg ut som han skulle hoppa men ångrade sig i sista stund...

På fria följet var han onödigt gnällig så det blev bara 7 i betyg. Det tog vi lite igen sedan med 8,5 på zätat, 9 på rutan, 10 på apportering med dirigering, 10 på vittringen, 10 på inkallningen, 8 på fjärrdidigeringen. Sammantaget gjorde detta att vi trots allt klarade att få ett första pris. Marginalen var på vår sida, vi fick 256,5 p och gränsen går vid 256...

Det här innbär att vi har bärgat vårt trede 1:a pris i eliten och numer kan guldhunden även titulera sig Svensk Lydnadschampion. Vilken pärla han är!!!
Detta var målet för vintern och nu kan vi börja blicka framåt mot en förhoppningsvis intensiv brukssäsong. Ska bli spännande att se hur det går. Han känns fantastiskt fin i allt vi gör så jag har stora förhoppningar, MEN jag tänker aldrig kompromissa på varken Arns eller min glädje :-)

Elit lydnad i Ulricehamn

150116 Detta var en mycket speciell lydnadstävling. Vi hade samling kl. 20.45 men på grund av att rallylydnaden var försenad började inte våra gruppmoment förrän kl. 22 på kvällen. Jag hade dragit startnummer 8 så vi gick in och gjorde vårt program kl. 24.00. Närmare 01.00 började vi åka hem och vi var hemma 02.30.
Arn gjorde dock riktigt bra ifrån sig. Det var en stor fin inomhushall med mängder av hundar. Kul att se hur han höll ihop och hur han klarade miljön. På det hela taget var jag jättenöjd med vår insats. Tyvärr så nollade vi zätat vilket kändes rätt onödigt, han är ju bra på det. Men när jag är på väg tillbaka på första skiftet så nosar han lite och då knorrar jag lite för att han ska lyfta huvudet och då väljer han att följa med mig. Dessvärre hade jag inte sinnesnärvaror att rädda momentet så jag bröt momentet där. Vi hade lite problem på apportering med dirigering då det kändes som han inte såg apporten som låg alldeles intill vita streck. Vi räddade momentet och fick 6 i betyg. Rutan gick riktigt bra och vår träning har gett resultat. Hopp-apport har vi ju haft lite problem med men han fixade det bra. Jag lyckades kasta apporten jättesnett men ett extra hopp gjorde att han tog hindret tillbaka ändå.

Till slut fick vi ihop 240p och ett 2:a pris. Känner mig som sagt jättenöjd och det var himla kul att tävla i en sådan fin fotbollsarena. Det vill vi göra om! Jäklar vad kul det blivit med lydnad!!!

God Jul o Gott Nytt År

Vill önska alla gamla och nya elever, vänner och släktingar en riktigt God Jul! Så hoppas jag att vi ses under nästa år. Redan i januari drar vi igång igen på Hallå Hund och i slutet av mars börjar kurserna i Torslanda. Ta hand om er och era fyrbenta <3

Lucialydnaden

141213 Den här luciaaftonen hade jag bestämt mig för att prova på lite elit lydnad igen. Det var i januari senast så nu började det bli dags. Då gick det ju riktigt bra så frågan var ju om vi skulle kunna upprepa succén eller om det var en tillfällighet.
Vi drog startnummer 1 och gick ut först av 15 hundar, men innan det hade vi ju platsliggning och sittande i grupp vilket gick jättebra! När alla tre grupperna var klara så var det vår tur på lydnadsplan. Tävlingsledaren hade skojat till det lite och lottat ordningen på momenten så vi började med apportering med dirigering och fria följet kom inte förrän näst sist. Mycket spännande! Särskilt som första hund, då är förvirringen total för jag kom förstås inte ihåg ordningen på momenten. Som tur var hade det slutat regna men planerna var blöta. Arn är ju dock inte så väderkänslig så det var mest jag som tyckte att jag halkade runt i leran.
På det hela taget gick allt bra. Det enda var att vi nollade hopp-apport. Vi är nog inte riktigt vana att ställa upp så nära hindret så det kändes verkligen som att han tyckte att någon ställt onödiga prylar i vägen. Lite hjärnsläpp hade han i alla fall så han sprang jämte. I övrigt skötte han sig fint förutom att han var helt överladdad.
Nollan kostade oss 30p men trots det fick vi ihop 266,5p och vårt andra 1:a pris i eliten. Totalt blev vi 4 och vårt lag Gyllene Glädje kom på andra plats i lagtävlingen. Min duktiga lagkamrat Tina men hennes underbara golden NeMo tog hem tävlingen på 303p och därmed blev han LCH - Stort GRATTIS!
I mitten av januari gör vi ett nytt försök i Ulricehamn så nu vill det till att hålla i de här fina bitarna över jul och nyår.

Fasanjakt och kurs i Säffle

141107-08 Kicki och Bolly arrangerade en kurs i riktig fasanjakt. På lördagen tränade vi med dummie för att de skulle få en uppfattning om ekipagen, och på söndag bjöds vi på riktig fasanjakt med spaniels och många skyttar. Så spännande! Dagen började lugnt, inte många fåglar blev skjutna vilket jag tror var superbra för Arn. Han hann med att uppfatta situtionen och landa i det. I början var han hysteriskt när det sprang en spaniel framför hans tassar och en pipa som lät konstant. Efter lunch satt vi och väntade på klappjakten som gick rakt mot oss och då satt han både lugnt, stadigt och tyst. Så redig gosse! Det var roligt att se hur han faktiskt fungerar när det händer så mycket omkring honom. Kan inte säga att han var tyst, för det var han inte. Men däremot blev han allt lugnare under dagen och han var otroligt stadig och lydig oavsett vad som hände. Så nu vet jag ju att han fungerar så nu hoppas jag på många riktiga jakter framöver ;-)

B-prov i Bullaren

141029 Idag gjorde vi ett nytt försök på B-prov i Nkl. Tyckte att det var dags att se vad som hänt och hur han utvecklats sedan förra försöket i september 2013. Han gjorde riktigt bra ifrån sig! Han kändes lugn, stadig, balanserad och gjorde ett riktigt bra prov. Domaren B-G Landin sa att detta är för mig en klockren 1:a, om han är tyst på passiviteten. Vi ställde upp för passiviteten och även då kändes han lugn och sansad. Sedan räckte det med att den andra hunden kom gående på stigen så började han gnälla.... Han behövde med andra ord inte ens en retning i det här läget. Spontant tror jag att det nästan är jobbigare för honom när det kommer in en helt ny hund och liksom "stjäl" hans prov. Vår klockrena 1:a landade istället på en 3:a.

Elit spår i Vänersborg

141005 Den här dagen kändes inte så bra från början men slutade riktigt bra. Platsen kl. 07.20 gick fint och alla 12 hundar låg bra. Vi hade startnummer 3 och började i skogen. När jag skulle släppa på Arn på spåret så fastnade linan i lite pinnar och snår. Samtidigt som han går ut och tar spåret så blir det tvärstopp för honom när linan kilar fast bakom ett träd. Jag trasslar ut honom och uppmanar honom att ta spåret. Första gången gick han ut åt vänster, nu väljer han höger (så klart eftersom han fick stopp åt andra hållet) och sedan säger tävlingledaren "bakspår". Så typiskt!
Sedan spårar han jättefint och vi får med oss alla pinnar.
När vi kommer tillbaka till klubben är det dags för lydnad. Vi får inte till någon riktigt bra uppvärmning vilket innebär att han är lite överladdad när vi går in på plan. Vid första halten i fria följet så avger han ett högt och ljudligt gnäll. Sedan går han riktigt bra, har något småpip i stegförflyttningarna bara, betyg 7,5. Inkallningen var ovanligt lång men han gör den riktigt fint. På framåtsändandet är han fortfarande het och han blir lite väl lång åt båda hållen vilket ger betyg 7-7,5. Sedan sköter han sig superfint! 9-10 på det mesta, förutom kypet där han halvsitter i högersvängen och får betyg 7-8,5. Totalt landar vi på 261p på lydnaden.
Vi avslutar dagen med ett uppletande. Då har vi även hunnit vara ute på skogspromenad i ca 45 min. Verkar vara en bra uppladdning för han jobbar jättefint i rutan och får som enda hund med sig alla 4 föremål in, betyg 9-9,5.
Dessa betyg räcker för dagen till klassvinst på 585p och innebär också att vi får vårt 3:e cert!!! Så numer kan han titulera sig Svensk Spårhundschampion SE SPCH :-)
Fantastiska lilla hund! Champion på 5 tävlingar i eliten :-) :-) :-)

Elit spår i Mjölby

140629 Den här tävlingen gick inte riktigt lika bra som de tidigare men det finns mycket som jag ändå tar med mig från den. Orsaken till de "låga" poängen var en snöplig nolla på krypet. Han var allmänt okoncentrerad på lydnaden och vi hade mycket tjafs innan för han skulle nosa hela tiden och var ovanligt pipig, därav ingen bra känsla på lydnaden. Vi fick bara 7 på fria följet och så dåligt har vi aldrig haft. Fick svaret på em när jag mötte en dam med en höglöpande tik som hon rastade precis runt klubben...
Men även på lydnaden fanns det godbitar. Han gjorden en fin inkallning med 9-9 i betyg (förra tävlingen startade han inte...), han fick 10-10 på hoppet och stegen för första gången. Han hade rätt känsla när han gick ut på framåtsändandet och han höll en spikrak linje. Tyvärr blev han lite lång så det blev 7-7 i betyg.
Uppletandet var kanon! Han höll sig riktigt fint inne i rutan och trots brist på vind så fick han in alla föremål, 10-10 i betyg.
Men dagens bästa var ändå spåret. För att göra en lång historia kort så övervann han sin tveksamhet att spåra när skogen kryllade av vildsvin. Hela spåret gick igenom vildsvinsbök så det var inte så lätt av den anledningen heller. Vår upptagsträning hade gett resultat och han plockade ett klockrent framspår och fick med sig alla pinnar utom en. Så nu är han definitivt en erfarenhet rikare - man kan spåra där det finns vildsvin! Duktig liten hund.

KFÖ med Zac

140508-11 I helgen var det KFÖ (KrigsFörbandsÖvning) för mig och Zac på fantastiskt vackra Känsö. Jag har oroat mig hela våren för om han skulle kunna vara med, med tanke på hans klofraktur som inte vill läka. Men efter tåamputationen har han läkt fantastiskt bra så det gick riktigt bra även under övningen. Den här helgen blev det fokus på pistolskjutning och för hundarnas del blev det mycket åka båt. Vi tränade nämligen på att hundarna skulle stå i fören på en liten båt och söka av öarna efter människor och materiel. Fantastiskt vad duktiga de var! På flera hundra meter kunde man se att de fått något i näsan, sedan var det bara att styra båten dit nosen pekade - riktigt häftigt! Kul var också att se hur väl Zac orkade med helgen. Han har ju trots allt varit konvalescent i 4,5 månad och i stort sett enbart gått koppelpromenader men han kändes hur fräsch som helst. Fortsätter han så här så får han köra nästa år också :-).

Elit spår i Jönköping

140427 I helgen var det dags igen, dags att se om vi kunde upprepa bedriften från påskhelgen. Det var en mycket varm dag och det var oerhört torrt i skogen utanför Jönköping. Inte utan att jag kände mig lite orolig för vi har ju inte spårat så himla mycket. Men faktum är attvi som enda ekipage för dagen lyckades få med oss alla pinnar, tyvärr vart det dock bakspår.

Tillbaka på klubben så hann vi bara parkera så var det vår tur på lydnaden. Kände att han hade behövt lite mer tid för mental återhämtning men det var bara att köra. Han hade några riktiga missar som helt klart kändes som det hade med värmen att göra. Bl a så startade han inte på inkallningen så där blev det dubbelkommando och likadant så satte han sig inte på andra sidan hoppet.

För övrigt skötte han sig fint! Mest nöjd är jag med att vi slipade till vårt resultat på framåtsändade från dubbel 5:a förra helgen till en dubbel 9:a nu - underbart! Totalt 264p på lydnaden. På uppletandet så var många hundar slöa och loja i värmen, men inte Arn! Han körde järnet och tyckte nog att rutan var i minsta laget för vi fick avdrag för att han var för mycket utanför rutan och att det var mycket spring.... Men han fick ändå in alla föremål och betyget blev 9-9. Även här en stor förbättring från förra helgen för han tuggade ingenting på föremålen. Dagens resultat blev till slut 584p, klassvinst och ett nytt cert. Vi fick även priset "domarens val" och så mycket beröm
över lydnaden att jag nästan rodnade. Underbara lilla hund :-)

Elit spår debut i Kungälv

140420 I helgen debuterade Arn och jag i Elit spår på Kungälv stora påsktävling "Kungaägget". Det var en delad tävling som sträckte sig över både lördag och söndag. På lördag fick vi börja med spår. Det var ett jättefint spår och efter lite kollande i upptagsrutan kom vi iväg åt rätt håll, betyg 9-9,5. Han spårade sedan som en klocka och plockade massor med pinnar - fullt helt enkelt!
På em var det dags för uppletande. I Kungälv har de en ruta som är på ett fält och risken var att han skulle springa alldeles för mycket och alldeles för fort så jag tog en rejäl promenad innan. Trots detta sprang han som en tok. 4 föremål på 2,15 min. Betyg 9-9 pga lite tugg på föremålen. Sedan var den här dagen över.
Söndagen inleddes med lydnad men det blev sovmorgon ändå för vi startade inte förrän kl. 10.
Arn gjorde en stårlande insats! På framåtsändandet blev han väl lång men han börjar ändå ha rätt tanke när han går ut. Så det kommer nog bli bra med tiden. Betyg 5-5 på och totalt 254,75p på lydnaden.
Totalt för dagen fick vi ihop 592,75p och ett cert.
Vilken debut!!!

Skadade hundar

140405 Just nu är det inte så roligt. Zac har haft problem med sin klofraktur sedan 18 dec och den vill inte läka som den ska. När det väl började se lite bättre ut så kom det endast klofragment så då blev det till att börja om ytterligare en gång. Nu har han fått 4 behandlingar med laser och jag tycker det ser rätt bra ut. Nu håller vi tummarna för att det kommer ut en riktig klo också....
Som om inte detta räckte så lyckades Arn fläka bort en bit av en trampdyna igår. Ca 1 kvcm bakom en klo på höger fram har lossnat så nu vill det till att försöka få den att växa fast snabbt. Så dålig tajming på detta eftersom tävlingssäsongen börjar nu :-(

Debut LK Elit på Orust

140216 Vilken drömstart på tävlingssäsongen 2014! Idag har vi debuterat i elit lydnad på Orust och det gick bättre än jag vågat hoppas på. Vi gjorde en usel ruta, borde fått 5 i betyg men fick ändå 7, och jag klantade mig på apportering med dirigering så det blev 8 där. I övrigt gjorde Arn mycket bra ifrån sig. Han kändes störningstålig, glad, säker, stadig och uthållig - kan det bli bättre?! Bara detta att gå in med lös hund i alla moment och kunna känna sig trygg att han finns där jämte mig hela tiden, helt ointresserad av de andra hundarna - underbar känsla! Totalt blev det 280p, ett 1:a pris och en 5:e placering. Känns hoppfullt inför framtiden :-)

2013

WT i Stättared

131006 Idag har Arn och jag debuterat i elit klass på working test. Min tanke var att åka dit, känna hur det känns och se vad vi behöver jobba mer på. Det visade sig gå riktigt bra! Vi började dagen med en walk-up med två hundar. Jag tycker han skötte sig fantastiskt bra, förutom dåligt fotgående och något gnäll. Däremot hade vi strul på en dirigering och när han letat länge visade det sig att dummien inte låg där de sagt. Inte konstigt att han inte hittade den! Detta var vår sämsta station med 12p. Nr 2 var en dubbelmarkering med ett linjetag i mitten. Där skötte han sig helt fantastiskt så domaren klappade händerna efteråt - 20p. Nr 3 var ett rakt linjetag på ca 60-80m över en liten kulle, ner i en svacka, genom lite vass och in i en björkskog. han gick spikrakt, stannade fint och letade helt rätt - 18p. Nr 4 var en trippelmarkering. Först fick vi en markering, sedan gjorde vi helt om och fick en dubbel. Man fick själv välja i vilken ordning de skulle in. Vi hämtade in dubbeln först men lite slarv i avlämnandet på den andra gjorde att han tappade den. Han plockade dock snabbt upp den och lämnade innan han fick gå ut på den sista - 17p. Sista stationen var ett märkligt sök. Vi kunde ta in 4 föremål och hade endast 2 minuter på oss. Vi fick in 2, han jobbade fint i hela området och fick 17p. Totalt 84p och ett förstapris. Vinnaren hade också 84p men de skiljde oss åt på walk-upen där hon hade fler poäng än vi. Jag är supernöjd med gosse :-)

Högre spår med Arn

130915 Idag är en stor dag - Arn har blivit uppflyttad till Elit spår! 
Vi började dagen kl. 7 med lottdragning - startnummer 1. Så blev det platsliggning. Ingen drömstart med en het hund som går igång på skott men han skötte sig fantastiskt och fick 9,5 i betyg, litet avdrag för att han nosade.

Sedan bar det av ut i skogen. Fick ett jättefint spår. Han plockade spåret jättefint, stensäker på riktningen och sedan spårade han som en klocka och plockade pinnar hela tiden. En fröjd att gå bakom honom i spåret!
Tillbaka på klubben så blev det lydnad. Spännande att nu ha en hund som man måste värma i minst 15 minuter för att han inte ska vara alltför laddad. Han gjorde riktigt bra ifrån sig. Det enda var att han föll tillbaka i sitt gamla beteende på framåtsändandet och försvann som en raket rakt ut till en kon. Sedan kom han nog på sig för åt andra håll gjorde han en riktigt fin sträcka, betyg 0-5. I övrigt hade vi inte under 8,5 någonstans. Däremot märks det att vi tränar alldeles för lite med kommendering för han tittade många gånger förundrat på domare och skrivare som om han undrade "varför står ni där?". Trots detta gjorde han det han skulle och vi fick totalt 226,25 p på lydnaden.  

I princip hade detta räckt för uppflytt men vi gick sedan ut och gjorde betyg 9 på uppletandet. Jag var lite orolig för det. Rutan ligger nämligen på ängsmark och eftersom vi har kört jaktens stora sök så har Arn en tendens att springa vääääldigt långt. Men det gick fint! Han plockade tre föremål långt under tiden men tuggade något vid avlämningarna, därav avdraget.

Totalt idag fick vi 540,25p och kom på andra plats, slagna med endast 0,25p!

En riktigt duktig lite Arn har jag!!!

Tjästehunds-SM 2013

130809-11 I helgen var Zac och jag på Marma i Gävle för att representera Västra Distriktet på SM för patrullhundar. Zac gjorde en riktigt bra tävling och vi slutade totalt på 5:e plats av inte mindre än 30 hundar. Känns riktigt roligt på många sätt. Det är endast en gång tidigare som en hovawart placerat sig så långt upp i resultatlistorna och det var år 2000. Dessutom är detta troligen Zacs sista år som tävlingshund så snacka om att få avsluta med flaggan i topp. Jag är så glad och stolt över honom!!

C-provsmästerskap

130629-30 I helgen har vi varit i Västerås och tävlat på Goldenklubbens stora mästerskap i WT. På lördagen körde vi Ökl i värmen. Jag var supernöjd med Arn! Mest nöjd var jag att han var lugn, tyst, koncentrerad och duktig på att gå fot. Kändes jättebra! Poängen blev 17-15-16-20-20 på stationerna vilket räckte till 88p och en total 2:a placering. Detta var också vårt 3:e 1:a pris vilket innebär att vi inte längre får starta i Ökl.

På söndag var vi anmälda till elitens lagtävling. Vårt lag "Underdogs" bestod av mig och Arn, Anna och Sky samt Eva och Ture. Ingen av oss har startat i eliten tidigare och är riktiga roukies. Tävlingen bestod av 4 stationer där hela laget är med samtidigt och där hundarna får lite olika uppgifter - en häftig erfarenhet! Vi kom visserligen sist i tävlingen men kände oss ändå väldigt nöjda med våran insats. Hundarna skötte sig väl, missade några markeringar, jag klantade mig ordenligt på en station, Arn pep lite här och var (men var ändå förhållandevis väldigt lugn och tyst) men han gjorde riktigt fina och svåra dirigeringar! När jag tittade på startfältet i eliten så hittade jag inte en hund under 4 år - Arn är ju bara 2,5... Han har framtiden för sig :-)

Det var också riktigt roligt att få titta på alla duktiga hundar. Snacka om att man är taggad till tusen nu. Vi är dessutom fyllda med ny kunskap och massor av erfarenheter. Vi vet också vad vi behöver träna mer på. Ser redan fram emot nästa tävling (när den nu blir).

Lag "Underdogs"

Högre spår med Arn

130616 Så har vi tävlat igen! Idag var det Arns tur i högre klass spår. Han gjorde ett riktigt fint spårupptag och missade en pinne i spåret. Uppletandet fick han 10 på också vilket nästan vore skandal annars, så duktig som han är på att hämta saker.

När vi går in på lydnaden så missförstår vi varandra totalt och Arn är helt säker på att vi står inför en ruta på ett WT så han har fullt fokus mot skogen. Så när jag säger "fot" så säger han "VA???" och sedan gör han ett riktigt dåligt och okoncentrerat fritt följ. Hela vägen så känns det som han säger "Nu fattar jag ingenting!!". Detta ger oss bara 6,5-7 där han brukar ligga på minst 9. Detta håller i sig och på framåtsändande så springer han som om det vore linjetag - full fart rakt fram i ca 60 m.... Stor fet nolla men jag bara skrattade åt honom, och det gjorde de andra också för han såg så nöjd och glad ut. Därefter gick det riktigt bra och mest nöjd är jag nog med att han låg på den dolda platsen trots skott, helt lugn dessutom. Tyvärr har han börjat med en annan tråkig sak och det är att han i återhoppet på hindret skjuter ifrån med bakbenen så han tar stöd vilket ju ger 0 i betyg. Den ena domaren trodde bara han slog i så det blev 7 från henne.

Arn har varit en riktigt duktig gosse och det jag mest måste fundera på är våra rutiner när vi går in på lydnadsplanen så det inte blir fler sådana här missförstånd. Totalt fick vi ihop 489,75 och slutade på en andra plats. Tyvärr räckte inte lydnadspoängen till uppflyttning den här gången, det fattades 7,25p.

DM i bevakning med Zac

130502 I helgen har DM för patrullhundar i Västra samt Halland distriktet gått av stapeln på Herrljunga BK. Igår började vi dagen med patrullstig, lydnad och sist uppletandet. Idag var det således bara spåret kvar. Alla hade svårt i värmen på patrullstigen och ingen fick med sig både vind- och ljudfigge. Vi fick enbart med ljudet och han plockade det ganska sent så det blev 7 i betyg. Däremot var domaren snäll i betyget för taktik och där fick vi 9. 

Lydnaden gick skapligt. Han var lite busig i starten och satte sig inte i halten och var lite slarvig, men efter hand samlade han ihop sig och det blev 7 i betyg. På läggandet under gång så missförstod i varandra och Zac var säker på att vi skulle köra framåtsändande - 0 i betyg och klantigt av matte. Sedan fick vi 9 på inkallning och 9 på tungapporten. Krypet är lite speciellt och de ska krypa under ett hinder på 30 cm. När han insåg att det var det momentet så blev han väldigt stressad och reste sig snabbt innan han kröp under och efter så kröp han fint - 6 i betyg. Stegen gick finfint och det blev 10p. 

Sedan avslutade vi dagen med uppletande och vi gick ut som sista hund. Fick in 3 föremål och dagens högsta betyg som var 8 i betyg.

Idag var det så dags för patrullering med spårupptag. Redan i starten kan jag känna att han vet vad han ska göra. Har aldrig under patrulleringens gång känt mig så säker på att vi inte har gått över det. Han verkligen suger in vinden och smackar i luften. När han väl kommer fram till spåret så sätter han ner näsan och kollar av 2 gånger åt varje håll innan han väljer framspår - duktigt hund! Tyvärr går han över metallföremålet så efter att ha fått 10 på patrulleringen så får vi bara 7 på spåret men det är ändå jättebra!

Totalt vinner vi tävlingen på 900p (av 1220p) och är enda ekipaget från Västra som är godkänd på de båda huvudmomenten patrullstig och spår. Så den 8 aug drar vi till Marma utanför Gävle på Tjänstehunds-SM :-)       

Workingtest i Halmstad

130526 Idag var det Halmstads tur att stå som arrangör för WT, det var också sista deltävlingen i SSRK Västras:s cup. Dagen började inget vidare då Arn fastnade i en tikfläck, har ALDRIG sett honom så "bortkollrad" någonsin. Detta hade vi med oss sedan in i dirigeringsstationerna och de kändes struliga. Han jobbade dock upp sig och på de två sista stationerna som var markeringar så jobbade han riktigt fint. Vi fick ihop 16-16-17-20-18 = 87p => 4 plats och totalt 3:e plats i Cupen för Ökl. Detta blev vårt andra 1:a pris så nu är vi även uppflyttade till elit.

Ett extra grattis också till Arns kullsyster Andri och Ingeborg som haft en strålande serie med 4 st 1:or i rad i Nkl. Även de blev 4:a idag och slutade som 3:a i sin cup. Stort GRATTIS! 

Workingtest i Säve med Arn

130519 Idag har Arn fått sitt första 1:a pris i Öppen klass på working test. Det deltog drygt 30 hundar och vi kom på 4:e plats med 89 poäng (av 100 möjliga). Han har skött sig riktigt bra! Det bästa är att han börjat lugna ner sig mellan stationerna och kan tidvis ligga helt avslappnad och tyst. Det går åt rätt håll! Det är fördelen med WT att det blir mycket bra passivitetsträning med andra hundar samtidigt som det är bra träning och en tävling. Nästa söndag är det dags för samma sak i Halmstad. Man måste ha 2 1:a pris för att bli uppflyttad till Elit klass.

Lintrollets kennelläger

Nyss hemkommen efter en intensiv men mycket trevlig helg i Hökensås med många fina hoffar. Riktigt roligt att få åka på hoffe-läger som kontrast till alla retrivrar det blivit sista året. Jag har varit instruktör på lydnaden och det är så roligt att få se hoffar på lydnadsplan som är pigga, glada och motiverade! Det är inte utan att jag blir lite sugen på en....
Läs mer om Lintrollets hoffar på www.lintrollets.se 

KFÖ med Zac 25-28 april

Morgonen 25 april samlas tre hundekipage tillsammans med nästan 100 soldater för att genomföra årets KrigsFörbandsÖvning i Skärgården. Vilken helg! Vilka fantastiska hundar vi har! Vi har åkt stridsbåt, letat efter busar, genomsökt öar, spårat, bevakat, deltagit i strid, sovit för lite och haft jätteroligt! Hårda påfrestningar för både oss och hundarna men vad duktiga de har varit! De har klarat skott från ett otal AK4:or, kulsprutor, handgranater och granatgevär - inga problem! Men nu är vi ganska trötta :-)

Arn Uppflyttad

Söndag 21 april debuterade Arn och jag i lägre klass spår i Bollebygd. Jag hade redan innan bestämt mig för att avstå budföringen då vi ínte haft möjlighet att träna det med skott. Vi började dagen med att missa 2 pinnar i spåret men tack vare ett riktigt fint upptag så räckte poängen ändå i specialen. Sedan gick vi ut och gjorde en riktigt fin lydnad med 9,5 p i snitt och totalt 286,5p av 300p. Summan på dagen blev 503,5p och räckte till en 3:e placering och uppflyttning. Så nu är Arn en högre hund :-)