Deltagarnas åsikter

Pep-kurs för Instruktörer på Trollhättans BK våren 2011

Lördag: En massa bra tips! Teoridelen - bra som påminnelse som absolut är vära att upprepa. Söndag: Jätteintressant angående berikningen!! Även framåtsändande och andra lydnadstips var kalasbra. Men berikningen... Så spännande! Och väldigt tänkvärt. Karin, du är hjärtligt välkommen tillbaka! Och välkommen som medlem :-)

Har bara varit med på söndagen men är jättenöjd med dagen. Berikning är ett viktigt ämne och jag har fått nya tips på hur jag ska träna. Tack!

Det har varit en intressant helt. Jag hade önskat mer gruppträning med hundarna men i övrigt är jag jättenöjd!

Bra fördelning av teori o praktik. Jätteroligt och intressant. Bra förklaringar av hur och varför man bör tackla diverse "problem" á missförstånd.

Mycket intressant lö-söndag
Bra att varva teori och prakik

Teorin kändes inte jobbig, lättsam och lärorik och pedagogiskt bra upplagt.
Du verkar vara en bra pedagog, kändes så, du var tydligt både vid teoripassen och praktikpassen.

Instruktörsutbildning Hundutbildningsgruppen 29/3-30/3 2009 Alvesta

Matnyttiga övningar att använda sig av inom valp- och vardagslydnad, bra att jobba i grupper där alla var med och jobbade med hundarna, man fick även se olika hundraser med olika sätt att jobba på!!

Bra och lärorik helg om klicker!

Bra material, pedagogiskt genomfört med powerpoint, lördagens utepass kunde varit tätare, söndagens övningar kändes som man fick in det teoretiska i praktiken på ett bra sätt. Fantasiladdande med hela helgen, jag fick en nytändning och kommer att lägga in klicker på vissa moment hemma.

Mycket bra strukturerat, bra takt där man fick möjlighet att ta tid på sig, mycket bra och tydligt framförande, bra kontakt och svar på frågor med kursledaren, mycket bra gruppövningar, väckte intresse för att ta kurser från kursledare, vilja veta mera.

BRA! Bra - inkallningsövningen verkligen toppen. Är fortfarande tveksam till klicker men endast om man ska vara försiktig med tanke på stress, hade förväntat mig mer vardagslydnad.

En mycket lärorik helg där vi fått mycket nytt att tänka på i klickerträning. På lördagen var det lite för lite uppstyrt, mycket snack i grupper och under föreläsningarna, vardagslydnadsövningarna var mycket givande men var lite för lång tid. Söndagen verkligen intressant med bra övningar och teori att ha på en egen klickerintroduktion.

Bra kurs, lätt att förstå. Jävligt roliga och intressanta övningar! En helt fantastisk upplevelse med min cane corso. Trodde aldrig att något skulle fungera. Det är mycket lätt att förstå hur du menar när du förklarar. Du är tydlig i ditt språk.
Väldigt instruktiv kurs! Nyanserad bild av klickerträning. Bra med grupparbete. Roligt/klargörande med variation mellan teori och praktik. 10 av 10

Helgen har varit lärorik, intressant med klickerövningarna och väldigt nyttigt att få prova på. Karin var duktig och gjord så man orkade hålla fokus på allt. Kul med så mycket övningar där hundarna kunde vara med. Man lär sig mycket av att själv delta. Tack för denna helgen.

Jag är jättenöjd med helgen. Lagom med repeteringar av tidigare kunskaper, tillräckligt med raster, bra med både ute och inne, grupparbeten för att tänka och fundera. Tror faktiskt inte jag har något negativt att säga!

Upplägget var bra. Vet inte vad jag kan kritisera:-) Snygg hund:-) En stark 9:a

Jag har fått en väldigt bra start för att prova klicker. Jättebra tips, lagom svårighet. Ska hem och testa kartongen. Jättebra övningar ute under lördagen för att få bättre kontakt/följsamhet, att hunden ska få jobba för min uppmärksamhet.
Jag tycker lördagen var bra för att vi fick lite repetition av vissa saker. Övningarna ute var bra men lite drygt, kunde varit lite fler övningar.

Söndagen: Klickerträningen har varit rolig och lärorik men lite mycket grupparbete men bra. Bra med genomgång av kursverksamhet. Tack för en trevlig helg! 
 
Skitbra! Bra med mycket praktik. Roligt och lärorikt!

Lördag: Kändes som lite upprepning av tidigare föreläsare
Söndag: Mycket bra praktiska övningar. Bra att vi fick prova på våra hundar, lättare att förstå övningarna då. Mycket matnyttigt!
Allmänt: Känns som man verkligen har fått en bra inblick i hur man använder sig av klicker. Intressant!

Detta är en exempeltext som du lätt kan byta genom att hålla musen över och trycka på knappen redigera text

Lydnadsläger 6/3 – 8/3 2009 Mullsjö

Tack för en mycket trevlig och givande helg! Upplägget har haft en jättebra balans mellan praktik och teori. Vi har fått mycket information och tips kring hur man planerar och lägger upp sin tävlingsträning vad gäller hundens inlärning. Ett pass hjälpte oss även med verktyg till att hantera tävlingssituationen vad gäller negativa tankar och nerver. Vi har också fått mycket bra tips på olika moment, vad man bör tänka på och akta sig för. Alla har haft möjligheter att testa och träna på alla tipsen och fått individuella tips för just vår egen hund. 
Helgen har också erbjudit en del domarinlägg, vilket har varit mycket tänkvärt, jag tyckte det var mycket intressant att resonera kring utförande och bedömningar på en dvd.

Våra instruktörer har varit mycket erfarna och pedagogiska, jag tycker dom var bra på att hantera våra olika sorters hundar och träningssätt. Råden var handfasta, väldigt ofta och snabbt fick vi också möjlighet att se resultat av dom. Vilket gjorde att vi alla snabbt gav tillit till instruktörernas träningstänk. Karin och Carina kompletterade varandra jättebra, jag tror att dom bägge tillförde nytt träningstänk till stora delar av gruppen.

Vilket bra initiativ från distriktet! Jag har haft en mycket lärorik helg med mycke tips och idéer. Upplägget var bra. Jag hittar inget negativt. Det är kul och lärorikt att titta på andra när de tränar.

Väldigt bra att distriktet ordnade ett lydnadsläger. Det kan väl vara trögt i starten, men blir det fler läger tror jag att det kommer också folk som inte har hund att träna för tillfället. Det händer så mycket inom hundträningen, och man har god nytta av all ny information, även om man tränat ett antal hundar tidigare. Det har förstås att göra med vilka instruktörer det blir. Vi som var i Mullsjö nu fick fantastiskt duktiga instruktörer. Jag tycker att det är bra med en gräns för vilka hundar som får vara med. Har man en unghund hemma är det bara att åka hem och börja tillämpa det man lärt sig.

Uppläggningen av utbildningshelgen har varit bra. Teori och praktik i bra fördelning. Mycket klokt att avsätta viss tid för varje ekipage, för annars kan det lätt bli orättvisor. Vi som åker till läger tröttnar ju aldrig på att träna våra hundar. Än en gång – superduktiga och engagerade instruktörer, tack till Karin och Carina.

+ Mycket bra instruktörer
+ Bra upplägg på kursen
+ Man fick mycket olika tips med sig (både för yngre hundar och hundar som kommit en bit på väg)
+ Bra mat
+ Man fick mycket för den kursavgift man betalade
- Isig och hal lydnadsplan

Karin Haglund: Mycket kunnig instruktör. En mycket positiv bekantskap som jag gärna går kurs för igen. Tack Karin för många bra tips som jag genast börjar tillämpa. Kursens upplägg
Mycket bra teorigenomgång. Bra träning av enskilda hundar även om träningen per hund inte blir så lång. 20 minuter räcker per pass. Antal deltagare var bra.

Lydnadslägret var helt kanon. Superbra instruktörer. Dom hade massa idéer o tips. Man såg förändringar på alla hundar bara på några minuter. Jag är supernöjd med de tips jag fick. Verkligen inspirerande...

Hej,Nu har jag tänkt igenom lägret hur jag kände och tyckte.
Tyckte att Karin, även Carina var duktiga på att förklara på ett enkelt och naturligt sätt så man förstod ganska fort vad de menade.
Teorin var bra, tror alla kände igen det på ett eller annat sätt, för mej likaså, och att jag fick mer motivation till att träna (DET ÄR MITT MÅL I ÅR ATT TÄVLA)
Den praktiska biten. På lördagen fick vi en kvart var med våra hundar vad vi ville träna och få tips på MYCKET BRA.
Likaså på söndagen. Är nöjd med lärarna, trevliga, svarade på alla frågor, förklarade lättsamt och inga sura miner.

Duktiga instruktörer som kunde förmedla på ett bra sätt. De mesta tipsen fungerar fortfarande för mig och min hund. God och mat och mycket. Vädret kan vi ju inte påverka.

Positivt:
Bra strukturerad inledning under fre. kvällen. Teorin var pedagogiskt upplagt. Engagerade och positiva instruktörer. Fick lite annorlunda tips på inlärning av hopp ,inkalln. m ställande(nästa hund) FFa att man ska tänka, planera och därefter träna. Bara detta med att så fort man belönat på träning så vet hunden att det ej är tävling. Bra träning lö. fm och under sö när man fick träna valfria moment. Att jag sa att det kändes deprimerande under lö.f m var enbart min egen prestation jag tänkte på. Mkt positivt var att även få träna på bruksmoment.
Mindre bra.
Lång väntetid (oundvikligt), ffa under sö då vi tränade i 20 pass. Positivt är dock att vi kunde se på nästan alla ekipagen. Under lö em så hade jag önskat att få träna 10 min med instruktör i stället för att fräna fritt som det blev i stort sett.

Instruktörsutbildning Alingsås BK 26-29/1-07

"Intressant genomgång av inlärning och klickerträning. Bra material. Kul att få prova med egen hund och få individuella tips. Roliga övninga och anpassningar till hunden. Lite lång kurs att klämma in på en helg."

"- Lärorikt, engagerande
- mer tid hade behövts för den egna inlärningen
- är redan övertygad om att klicekrträningen är effektiv - ännu mer efter helgen!
Tack för en trevlig helg!"
"En suverän helg!! Ett engagerat sätt att förmedla sin enorma mängd av kunskap. Betyg 5 av 5."
En jättebra och jätteintressant helg. Väldigt lätt att lyssna på, väldigt engagerande. Mycket kunskap  att förmedla. Mer smak på klicker. Väldigt matnyttigt. Bra att få arbeta; grupparbeten och få disskutera fram olika lösningar"

"Bra, Mkt intensivt, bra praktiska övningar"

"Intensivt. Bra och omfattande. Kanske lite mer repetition av teorin. Det blir så mycket, till slut blandar man ihop. Bra med praktik, det är då det fastnar, och man förstår!
Hellre två helger med kortare pass. Hela kurser har varit jätteintressant, men skulle vilja ha filmat hela helget, för att repetera och komma ihåg detaljer, råd och tips. Tack för lärorik helg."

Instruktörsutbildning Hundar I Kålltorp (HIK) 20-21/1-07

"Jag tycker att dagarna har varit mycket intressanta och givande. Uppgifterna som vi arbetade fram i grupper var mycket bra och ledde till att du måste koppla på hjärnan. Tiden för grupparbetet med ställande och aportering skulle varit något längre. Det var många uppgifter på kort tid. Trevligt när man får tänka själv och vara engagerad. Jag är mycket nöjd med dagarna. Det är mycket kul att upptäcka att det går att använda klickern på många olika sätt och att hundarna arbetar olika för att lösa sin uppgift. Tack för 2 jättebra dagar."

"2 mycket bra utbildningsdagar. Intressant och tänkvärt. Bra övningar med klicker. Inspiration till att fortsätta med övning hemma. Fått många bra tips. Mycket engagerad kursledare."

"Intressant kurs! Bra inblick i klicker. Bra att inlärningspsykologin kom med i början för att se sammanhanget. Mkt bra grupparbeten där man fick tillfälle att diskutera och tänka själv. Stor ödmjukhet då det inte finns rätt eller fel i diskussionerna. Kanske mer övningar för lydnaden (trötta hundar - eget val)"

"Mycket matnyttigt och varierat (teori praktik flexibelt p g a oberäkneligt väder). Väldigt lagom mycket grupparbete/privat coaching/demo med hoffarna. Jag blev klokare på klickern (vilket var målet!) och fick mycket insikt!
Något negativt? Nej! Även bra att lunchtiden även innebar lite rastningstid! Tack för gediget skriftligt material."

"Jag tycker att upplägget har varit bra, trots att det kanske varit lite mycket med 2 dagar i sträck. Kunde en del om klickerträning innna, men ändå fått mer kunskap och förståelse hur det funkar. Roligt att se hur vovvarna blir taggade av att få fundera självständigt. Nu vill man bara hem och träna på olika delmoment inom lydnaden. Bra med olika exempel på hur man tränar. Bra med uppgifterna så man får fundera och komma på att allt kanske inte är självklart."

"Mycket bra! Bra övningar där man fick tänka till och fick tips på sådant som är lätt att missa. Allt var tydligt och lätt att följa. Bra att få se praktiska övningar om hur klickern kan användas i lydnadsträning. Mycket trevlig och bra dag på alla sätt och vis. TACK!"

"Intressant kurs med lagom proportioner mellan teori och praktik. Många bra tips och råd. Har ökat förståelsen om samspelet mellan förare och hund, samt framför allt hur hunden uppfattar olika situationer."

"Många bra och självklara punkter. Härligt att höra om träning på individens villkor. Ibland har man fått alltför många råd och tips som påstås vara det enda rätta. Jag tycker att dina åsikter är befriande. Att du kan berätta om att dina egna hundar har svagheter och är jobbiga. Klickern är ngot jag inte provat på. Har aldrig förstått varför och till vad man ska använda den. Nu tror jag att jag förstår och hoppas även kunna förmedla det till andra. Vi ska jobba på. Tack för en uttröttande helg."

"Bra: möjlighet till frågor, bra intro till klicker med hjälp av leksakerna, kul att se andra hundar jobba." 

Fortbildning för instruktörer på Clarebergs Djurägareförening

”Mkt bra teoretisk info. Ngt långa pass kanske… Mkt aha-upplevelse!!”

”Kursen var väldigt bra planerad och jag tycker att jag fick ut mycket av det som jag ville veta. Det som kändes bra var att du hade bra svar på våra frågor. Och även gick ut på djupet av hundens tänkande. Jätteroligt!”

"Kurserna här på Lysestrand har alltid varit mycket givande, även denna. Problemet för mig har varit klick-övningarna. Jag som aldrig haft hund förut började med ryck och bestraffningsövningar som var det enda våran instruktör kunde. Nu har jag däremot gått över till positivare inlärning. Du skall ha tack för denna positiva upplevelsen.”

”En mycket inspirerande helg med hyperintressanta områden. Allt inom hundens olika beteenden är för mig en nyckel för både egna och andras framgångar, att verkligen förstå innebörden! Olika inlärningsmetoder är även nyttiga att gå igenom, både vad gäller för och nackdelar. Du har presenterat alla ämnen på ett bra och beskrivande sätt. Jag är mycket nöjd med det hela och är helt övertygad att flera av dina tips kommer att förbättra kvaliteten på mitt fortsatta arbete! Tack för en härlig helg.”

”Två jätteintressanta dagar där jag uppskattade genomgången av beteenden – på djupet för att förstå orsaken till varför mycket händer. Maslows behovstrappa för hund gav också en aha-upplevelse. Fått bättre förståelse för enrichment. Motivation +/- tillsammans med olika inlärningsmetoder och straff och förstärkning hade en bra röd tråd och det var bra att knyta ihop med övningar. Lite nya idéer om klickerträning. Tack för 2 jättebra dagar!”

”För mig som endast läst till mig hundkunskap tidigare har det varit mycket givande med denna kurs. Att diskutera, gå djupare och bryta ner i mindre delar är nyttigt och ger medvetenhet. Du har varit en tålmodig och god pedagog, det känns som att du ahr stor kompetens och du förmedlar den bra. Innehållet var blandat, allt var intressant och lärorikt. Jag tror att jag lärt mig förstå och hantera olika hundar bättre. Kul att testa klickerträning!”

”Intressant med genomgången av hundens behov och beteenden. Förklarade en del som man inte tänkt på förut. Likaså med genomgången av betingnings- och inlärnings metodiken. Särskilt hur den operanta fungerade. Bra med möjligheten eller snarare tvånget att pröva denna genom klickerträning. Även goda råd i övrigt. Trevligt att diskutera igenom olika problem med gruppen av instruktörer under sakkunnig ledning och mycket givande. En trevlig och intressant och givande helg!”

”MKt intressant och ett bra upplägg. Fått många bra tips till både mej själv och att ha med till kursdeltagare. Kunde kanske haft lite mer tid till ’eget arbete” (klickerövningar mm). Mkt nöjd!”

”Jag har fått lära mig att det verkligen behövs planering och delmål för att få en riktigt bra träning + ett kommando som sitter även om det tar längre tid. Hundens beteende i olika situationer eller bara helt enkelt få reda på varför hunden ex uppför sig på ett speciellt sätt. Mycket lärorikt och upplagt på ett bra sätt. Känns som du  verkligen vet vad du pratar om och är säker på att din kunskap kan göra att man kan komma långt.”

”En intressant helg med mycket annorlunda tänkande som man har stor användning för. Bra tips och råd hur man bör tänka när man planerar upp kurserna. Tar gärna en ny helg med detta för det blir mycket att smälta på två dagar. Tack.”

”Intressanta föreläsningar! Bra med gruppdiskussion och praktiska gruppövningar. Kunde varit praktiska övningar även lördag. Risken med föreläsning är att det är lätt att glömma, repetition behöver vilket även förekom. Skulle önska en skriftlig sammanfattning av det viktigaste. Du är en mycket kunnig person som är duktig på pedagogik och dessutom trevlig! Jag hoppas att vi får tillfällen med dig även framöver! Ps. Skulle önska jag har lika stor kompetens i hundkunskap som du :-)”

Klickerkurs Forserums BK

”Fick mycket ut av helgen även utan hund. Bra teoripass i fredagskväll med bra övningar för att förstå vad klicker är. Inga dötider. Bra med tre grupper. Bra att visa med din hund. Bra att visa mer delmoment samt färdiga hela moment med din hund. Bra att det var så många olika hundar, små, stora, stort föremålsintresse osv, lär sig mer då.”

”Fått mig att inse hur duktiga hundarna är på att lösa problem själva. Jag har fått många nya infallsvinklar i min träning. Upplägget bra med blandning teori-praktik. Bra att titta på de andras hundar och se hur de reagerar i olika moment. Öppnat våra sinnen för vad man kan göra med barn-leksaker…”

”Bra varvat med teori och praktik i lagom långa pass. Bra att få börja ”klicka” varandra. Man får bättre förståelse för klicker. Oavsett vilken nivå ekipaget varit på så har man kunnat jobba och komma frammåt.”

”Helgen har varit mycket givande. Har verkligen insett klickerns möjligheter. Bra att du visar med egen hund. Kombinationen teori-praktik är jättebra. Arbeta i grupp med olika hundar en och en där vi kan studera och lära är mkt bra.”

”Teorin – bra att få spela ’hund’, få en förståelse för vikten att klicka rätt, lagom tid för teori-starten.
Enkla bra övningar, när nu detta var helt nytt. Korta praktiska pass för hunden och oss. Söndagen – kanonbra!! Gav svar på alla frågor vi hade. Tack tack!!
Lördagen kändes lite lång. (kanske ändå nödvändigt) lite få moment för lördagen, kanske kunde räckt med förmiddag? Givetvis beroende på våra olika mål. Roligt med lite nya tips, idéer om momentinlärning. Bra om vi fick en återträff med Karin till hösten och att vi samlades i gruppen snart. Tack för att du tittade och tag tid till oss alla.”

Instruktörsutbildning inlärningspsykologi Habo BK

” Väldigt bra kurs, innefattar väldigt mycket. Bra förklaringar och praktiska övningar och exempel. Saknade ett kompendie då det blev väldigt mycket att skriva under berikning. Jättebra med boktips och litteraturlista. Kanske mer praktiska, enkla övningar. Klicker-kursen var väldigt intressant då den öppnar nya möjligheter för ett nytt tänkande. Tack för en välplanerad och intressant kurs!”

”I stort en mycket intressant och innehållsrik helg. Klickerträning var helt nytt för mej men kommer bli en sak jag kommer att använda mig av. Man verkar få en glad och pigg hund. Lär sig belöna rätt. Kul och lärorikt att träna andras hundar. Kunde få lite stenciler av vad som sägs. Kan vara svårt att hinna anteckna.”

”En rolig helg med mycket givande kunskap och klicker-träning och kunskap om själva inlärningsprocessen. Fre: bra med grundläggande kunskap om klicker. Lör: Givande, lite snabbt och saknar mer diskussion men givande och rolig. Sön: Bra med praktik på fredagens teori. Skulle eventuellt ha varit på lör eftermiddag, men fördel av att hundarna hunnit bli in-klickade. Tack för en bra helg.”

”En bra och lärorik helg. Jag kan känna att det blev mycket anteckningar på lördag fm. Jag skulle väl hellre ha lyssnat mer aktivt på dig istället för att sitta och anteckna. Kanske ett litet kompendie på overhead-bilderna. Mycket positivt med de praktiska tips du gav ute. Tack för en rolig och lärorik helg!”

”Jag är helnöjd med kursen, har lärt mig mycket. Bra att varva övningar, teori, grupparbete, diskussioner, ute och inne. Hade varit bra med steciler istället för alla anteckningar, svart att lyssna och skriva samtidigt. För lite pauser, blev trött. Roligt att få jobba med andras hundar och ha med de andra från föreläsningen. Tack för en trevlig helg!”

”En mycket bra helg. Var lite svårt att koncentrera sig att skriva ner allt och även lyssna, för man ville verkligen ha allt nerskrivet. Lördagen kanske lite för långa pass när det var så mycket information. Jättenyttig och intressant helg. Tack för en trevlig helg.” ”fredag: Verkligen en aha-upplevelse med klicker ville bara hem och klicka in sin egen jycke. Lördag: lite väl snabbt tempo vid inlärningen. Svårt att skriva och föra en diskussion, kändes ganska stressigt. Annars super-bra! Söndag: jättroligt att praktiskt prova klicker på annans hund, mkt diskussion inom gruppen. Fantastisk helg!”